Nieuwe voorwaarden Facebook, echt zo erg? | U&MEdia

Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden

Nieuwe voorwaarden Facebook, echt zo erg?

Nieuwe-voorwaarden-Facebook-echt-zo-erg

Facebook gebruikt mijn gegevens in advertenties

Hoe ernstig is het nu dat jouw gegevens worden gebruikt in advertenties op Facebook? Om daar antwoord op te geven is het handig eerst uit te leggen hoe advertenties precies werken. Als ik een advertentie opstel, kan ik kiezen voor wie deze zichtbaar wordt.  Je kunt je geen namen invoeren, maar wel leeftijd, geslacht en bijvoorbeeld interesses. Dit zijn allen gegevens die jij in je profiel hebt ingevuld. Is het nu zo ernstig dat je als adverteerder daar gebruik van maakt? Nee, is mijn mening. Sterker nog, ik vind het juist heel positief. Advertenties krijg je toch te zien (of je moet gebruik maken van bijvoorbeeld AdBlock), en als je ze ziet dan kun je maar beter advertenties zien die voor jou geschikt zijn.

Facebook gebruikt mijn profiel in advertenties

Nog eentje waar iedereen op dit moment moord en brand over schreeuwt. Is dat dan zo erg? Ook deze zal ik uitleggen. Alles heeft te maken met jouw privacy instellingen. Op het moment dat jij bijvoorbeeld ingesteld hebt dat de hele wereld mag meekijken welke pagina’s jij liket, dan kan het zo zijn dat dat terug komt in advertenties.
De vrienden die een advertentie liken, die zie je terug in deze advertentie als zijn fans. Het is dus zaak je 
privacy instellingen zodanig in te stellen dat je dat niet zichtbaar maakt (als je dus niet wilt dat dat soort advertenties jouw gegevens gebruiken).

Ik wil niet dat Facebook mijn activiteiten registreert

Het leven kan soms zo simpel zijn. Wil jij niet dat je activiteiten op Facebook geregistreerd worden, dan kun je je daarvoor afmelden bij  Your online choices. Je kunt daar aangeven als je je surfgedrag niet geregistreerd wilt hebben en zelfs het bedrijf kiezen (Facebook staat daar ook tussen). Besef je dan wel dat je dan advertenties voorbij ziet komen die jouw interesses en leeftijd volledig voorbij gaan.

facebook-voorwaarden

Instellingen voor Facebook ads

Nog een instelling die je heel goed moet nalopen, vooral als je wilt voorkomen dat je in advertenties bij vrienden terecht komt of je gegevens gebruikt worden door derden bij gebruik van social plugins, is deze. Je klikt op het menupijltje rechts boven in je Facebook balk en kiest vervolgens voor instellingen. In zes eenvoudige stappen kan je dit wijzigen:
1. Ga naar instellingen en advertenties
2. Bij externe sites, klik op bewerken en zet toestaan op niemand
3.
 Doe dit ook bij Advertenties en vrienden
4. klik op European Digital Advertising Alliance
5. Selecteer “jouw instellingen”
6. klik onderaan de pagina op “Alle bedrijven uitzetten”

 Facebook heeft het eigendom over mijn foto’s

Verwarrend, maar dat klopt niet. Wel verleen je een licentie aan Facebook. Je ben en blijft zelf eigenaar van alles wat je publiceert, maar geeft Facebook wel het recht om alles wat je publiceert te gebruiken (geen persoonsgegevens, alleen dat wat je openbaar deelt zoals foto’s en updates). Dat komt niet ineens uit de lucht vallen, dat is namelijk altijd al zo geweest en daar ben je mee akkoord gegaan bij het openen van je account. Zijn er in de afgelopen jaren gevallen bekend van mensen die zichzelf of hun foto’s ongevraagd tegen zijn gekomen in reclames van Facebook? Is er ooit misbruik gemaakt van foto’s van iemand door Facebook?

Identiteitsfraude en schending portretrecht

Helaas komt het voor dat mensen inderdaad hun (profiel)foto op bepaalde sites tegen komen zonder daarvoor toestemming voor gegeven te hebben. Er gaat nu de ronde dat dat door Facebook komt, die de foto’s zou doorverkopen, maar dat is echt niet het geval voor zover bekend. Ik ken een aantal identiteitsfraudezaken waar foto’s misbruikt werden voor bijvoorbeeld nep profielen (veelal op datingsites waar mensen niet met hun echte gezicht op durven/willen en de boel moedwillig belazeren). In dat geval adviseer ik desbetreffende site direct aan te schrijven de foto te verwijderen en eventueel aangifte te doen bij de politie.

Tip: Wil je je foto’s beschermen, dan is het een idee om er een watermerkje in te zetten.

Andere gerelateerde artikelen om eens goed door te lezen

Op Frankwatching staat een goed stuk over de Facebook voorwaarden van juriste Charlotte Meindersma. Daarnaast schreef zij een mooie open brief aan de Volkskrant waaronder je ook nog een paar nuttige links vindt over dit onderwerp.

Ik hoop dat het zo een stukje duidelijker is voor je. Ben je echt nog steeds van mening of bang dat Facebook (of een ander) misbruik maakt van jouw gegevens, dan zit er maar één ding op: je profiel verwijderen. Dan weet je zeker dat niemand meer op Facebook ergens misbruik van maakt.

Bron: corinnekeijzer.nl

Leave a Reply

Social Media kunnen heel nuttig zijn en toegevoegde waarde creëren voor jouw business case. Maar alleen als ze strategisch worden ingezet. Dit kan als ze onderdeel zijn van jouw communicatiestrategie en opgenomen zijn in jouw mediamix

Chat openen
1
Hallo, waar kan ik jou helpen?