Spear phishing - U&MEdia

Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden
  • info@uenmedia.nl
  • 06 - 24 84 97 55

Spear phishing

Spear PhishingSpear Phishing

Hallo, zullen we Facebook vrienden worden?
De laatste tijd krijg je misschien steeds vaker een uitnodiging via Facebook van iemand die je niet kent.
Vaak van hele mooie mannen en vrouwen. Kijk hier alsjeblieft voor uit!!

(bijna) iedereen weet nu wel dat je niet op linkjes in mails moet klikken waarin staat dat je rekening is geblokkeerd en of je even je pincode wil mailen. Dat heet ‘fishing’.

Wat is Spear Phishing

Criminelen vissen tegenwoordig met speren: “Spear Phishing” is helemaal in.
Ze sturen je eerst een Facebook berichtje om vrienden te worden. Als je dat accepteert krijg je vaak een bericht via FB messenger met berichtjes als ‘hallo mooie vriend, bla bla bla, wil je op onderstaande link klikken dan …”. Als je dat doet dan wordt er software op je computer geïnstalleerd waarmee je toegang geeft tot je computer, tot al je bestanden of ze blokkeren je computer waarbij je gedwongen wordt te betalen om je pc weer vrij te geven. Of ze proberen je van alles en nog wat te verkopen.

Oh ja, daarna gaan ze ook jouw FB vrienden uitnodigen om daarmee vrienden te worden. Werkt dus als een olievlek over heel Facebook heen.

Spear phishing

Tips hoe Spear Phishing te voorkomen

Hoe voorkom je dat de cybercriminelen jou te grazen nemen?
Accepteer nooit zomaar een vriendschapsverzoek van onbekenden. Kijk eerst of ze minimaal met een heel stel van jouw vrienden bevriend zijn EN kijk op hun profiel of jullie iets gemeens hebben (van werk, stad, sportclub oid) en of het een Nederlands profiel is.

Heb je al iemand geaccepteerd die vreemde berichten begint te sturen? Direct die persoon blokkeren en rapporteren bij FB. Loop je daarmee vast, laat het me dan vooral weten, dan kijk ik met je mee.

Je bent gewaarschuwd, vis voorzichtig!

Social Media kunnen heel nuttig zijn en toegevoegde waarde creëren voor jouw business case. Maar alleen als ze strategisch worden ingezet. Dit kan als ze onderdeel zijn van jouw communicatiestrategie en opgenomen zijn in jouw mediamix